Kinderen

Een kindvriendelijke infrastructuur, waar de kleintjes zich thuis en veilig voelen

 

Maak een afspraak

Wij beschikken over een zeer kindvriendelijke infrastructuur, waar uw kleintjes zich thuis en veilig voelen en de behandelingen vlot laten uitvoeren.

Wanneer neem ik mijn kind voor het eerst mee?

Twee jaar is een prima leeftijd om uw kind voor de eerste keer mee te nemen naar uw tandarts. Dat kan bijvoorbeeld als u zelf voor een controlebezoek gaat. Uw kind kan bij het allereerste bezoek wat rondkijken in de praktijk en eens in de tandartsstoel plaatsnemen. Zo raakt het vertrouwd met de omge­ving en met de medewerkers van de praktijk.

Mijn kind voorbereiden op een tandarts bezoek?

Prikkel de nieuwsgierigheid van uw kind! Bereid hem/haar voor op het eerste bezoek door bijvoorbeeld een boekje over een tandartsbezoek voor te lezen.
Leg ook uit wat er allemaal te zien is, zoals een leuke vliegende stoel, een grote lamp, een kabouterspiegeltje, …
In onze praktijk hebben wij boekjes voor de allerkleinsten in de wachtzaal en de kabinetten. En voor de flinke poetsers hebben we zelfs een echt poetsdiploma!

Wat vertel ik mijn kind over het tandarts bezoek?

Vertel niet te veel details, maar bied vooral een gevoel van veiligheid. Begin niet over behandelingen bij een kind jonger dan vier jaar. Vertel uw tandarts bij de controle wat uw kind al weet, bijvoorbeeld over tandenpoetsen.

Het gebit van mijn kind

Fluoride

Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden minder kwetsbaar maakt voor zuuraanvallen van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden voorkomen. Daarom is fluoride belangrijk bij de dagelijkse verzorging van het gebit. Voor meer info kan u bij uw tandarts terecht.

Download hier de handige informatiefiche.

Het melkgebit

Het melkgebit telt 20 tanden (10 melktanden in de bovenkaak en 10 melktanden in de onderkaak): er zijn 8 snijtanden in totaal, 4 hoektanden en 8 melkmolaren.  (zie figuur boven)
De gezondheid van het melkgebit is zéér belangrijk. Het melkgebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en slikken en het beïnvloedt de ontwikkeling van het gezicht en de kaken van uw kind. De conditie van het melkgebit heeft ook een invloed op het definitieve gebit.
Een correcte mondhygiëne vanaf de doorbraak van de eerste melktand (wanneer uw kind ongeveer 6 maanden oud is) voorkomt problemen en laat uw kind toe om steeds blij en onbezorgd naar de tandarts te gaan.
Een goede voedingshygiëne speelt daarnaast ook een zéér belangrijke rol. Laat uw kind van kleins af mineraalwater drinken en vermijdt zoveel mogelijk andere gesuikerde dranken, zoals fruitsappen, frisdrank, chocomelk, sportdrankjes, … Ook de light versies van deze dranken bevatten vervangsuikers die gaatjes veroorzaken!
Beperk de voedingsmomenten best ook tot 3 maaltijden per dag (ochtend, middag en avond) en 2 tussendoortjes. Zo krijgen de tanden een beperkt aantal zuuraanvallen per dag. Indien er toch een gaatje ontstaan is, kan dit meestal in de tandartsstoel behandeld worden. Bereid uw kind hier gepast op voor.
Indien dit nodig is, zal uw kind behandeld worden onder algemene verdoving in het ziekenhuis. Dit biedt ook mogelijkheden voor andersvaliden. De tandarts kan u meer info geven.
Het behandelen van carieuze melktanden is steeds aangewezen, aangezien de onderliggende definitieve tanden hier anders gevolgen van ondervinden.

Wisselen van melkgebit naar definitief gebit

De meeste kinderen beginnen hun tanden te wisselen rond de 6deverjaardag. De wisselperiode is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling van het definitieve gebit en duurt verschillende jaren.
Het doorbreken van de tanden gaat volgens een bepaald patroon. De definitieve tand “eet” als het ware de wortels van de melktand op, waardoor deze loskomt. Zo neemt de definitieve tand de plaats in van de melktand.
De onderste centrale snijtanden wisselen normaal het eerste. Ongeveer tegelijkertijd breken achter de achterste melkkiezen de eerste definitieve kiezen door, zijnde de 6-jarige molaren. Vergeet deze zeker niet grondig te poetsen bij uw kind, aangezien deze kiezen diepe groeven en putjes vertonen.

Poetsen doe je zo

Poets je tanden 2 keer per dag en gebruik ook flossdraad. Dan krijg je geen gaatjes en geen ontstoken tandvlees. Ontdek ons poetsschema. Vraag meer info aan één van onze tandartsen.

Ontdek hier ons poetsschema.

Tanden poetsen met kinderen

Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Ze doen dit alleen nog niet overal even goed: goed tandenpoetsen gaat niet vanzelf, dat moet een kind leren. Begeleid uw kind bij het poetsen tot hij/zij ongeveer 9 jaar oud is.

Heeft je kind kaasmolaren, let dan hier op.

Tandletsel bij kinderen

Als een tand na trauma afbreekt, los staat of uit de mond gekomen is, is er sprake van tandletsel. Ga direct met de beschadigde (complete) tand of het stukje van de tand naar de tandarts. Indien het ongeval in een weekend gebeurt, consulteer je best de tandarts van wacht. Deze contactgegevens vind je op onze website bij ‘praktisch’.

Meer informatie over tandletsels.

Voorkom tanderosie bij uw kind(eren)

Alle kinderen zijn er gek op: snoep en frisdrank. Alle ouders weten wel dat je van snoepen gaatjes krijgt. Er zit namelijk veel suiker in. Veel minder ouders weten dat in veel zoete producten ook zuren zijn verwerkt. Je proeft ze niet, want de zoete smaak overheerst. Die toegevoegde zuren in voeding en dranken veroorzaken echter wel een ander probleem voor het kindergebit: tanderosie. Het tandglazuur van de tanden wordt dan als het ware opgelost door deze zuren, de tanden worden brozer en vatbaarder voor cariës. Beperk dus zeker het aantal consumpties van deze snoepen en drankjes!

Download onze handige informatiefiche.